O pagină de blog atractivă, aşa cum am vorbit aici, are nevoie de mult conţinut vizual, pentru a capta atenţia, pentru a păstra vizitatorii pe site cât mai mult timp cu putinţă, dar şi pentru a facilita înţelegerea conţinutului. Despre motivele pentru care ai nevoie de conţinut vizual am discutat şi în acest text, aşa că nu le mai înşiruim. Cert este că imaginile vând mai mult, iar internetul, chiar şi în România, e plin de diverse tipuri de conţinut vizual, pornind de la fotografii, până la videoclipuri şi infografice.
Infograficele sunt ideale pentru orice tip de afacere sau organizaţie nonguvernamentală, pentru că pot comunica într-un mod facil şi interactiv diverse informaţii: tendinţe, statistici, concluzii ale unor studii etc.
Pentru a crea un infografic util, nu este nevoie de mari cunoştinţe grafice, dar trebuie ţinut cont de anumite elemente care să nu obosească privitorul şi cititorul. Aşadar, cele mai importante lucruri de ştiut atunci când creezi un infografic sunt:
- Să aibă sens (să folosească imagini, culori şi texte care să se îmbine într-un mod coerent)
- Să fie uşor de urmărit (prea multă informaţie înghesuită la un loc poate fi derutantă, aşa că cel mai bine trunchezi informaţia astfel încât cititorul să se poată concentra pe lucrurile importante, iar informaţiile să poată fi absorbite uşor)
- Să conţină imagini, pentru a da mai multă viaţă proiectului (sunt mult mai apreciate imaginile personalizate, care reflectă obiectul tău de activitate; imaginile au şi rolul de a ajuta la înţelegerea textului)
Şi dacă un infografic vi se pare în continuare greu de realizat, vă oferim mai jos câteva linkuri utile cu ajutorul cărora puteţi crea gratuit, rapid şi simplu infografice personalizate. Şi asta cu minime cunoştinţe în domeniul computerelor. În timp ce le-am testat, am creat şi câteva infografice care sperăm să vă ajute la asimilarea mai rapidă a informaţiei, într-un mod distractiv. Dar atenţie la diacriticele româneşti! Nu toate fonturile de pe aceste site-uri le au, iar folosirea unui font neadaptat la română poate dăuna designului general…
1. easel.ly
Este complet gratuit şi foarte uşor de folosit, cu meniu diversificat şi design distractiv. Deocamdată este preferatul nostru
2. infogr.am
Oferă 30 de zile de navigare şi testare gratuită. Aproape 3 milioane de infografice au fost deja create prin intermediul acestui site. Aşadar, cel mai mare neajuns al acestei variante este lipsa gratuităţii nelimitate
3. piktochart.com
Oferă peste 450 de modele de infografice de la care să începi şi are deja peste 6 milioane de infografice realizate prin intermediul său
4. venngage.com
Are un meniu de unelte uşor de identificat şi de folosit, singurul dezavantaj fiind că nu permite exportarea imaginii create decât dacă ai cont premium. În schimb, îţi oferă un link către infograficul creat, pe care-l poţi împărtăşi lumii, dar e mai greu de integrat într-un blog, după cum am păţit şi noi:)
Un preview am reuşit să facem cu un printscreen editat în photoshop, dar imaginea întreagă o puteţi vedea la următorul link: https://infograph.venngage.com/publish/1948e2eb-f311-4a04-b870-167ffc596ba3