Despre rebranding sau improspatarea identitatii

Toată lumea are nevoie de o schimbare. Lipsa acesteia vorbeşte despre încăpăţânare, lipsă de motivaţie, complacere sau chiar lene, precum şi despre absenţa evoluţiei. E valabil atât la nivel uman, cât şi în domeniul afacerilor.branding2Pentru a rămâne mereu în atenţia propriilor clienţi, dar şi pentru a atrage noi prospecţi, companiile au nevoie, din când în când, de o mică schimbare de imagine, de un suflu nou, de o readaptare şi reajustare a conceptului, fără însă a schimba formula ADN-ului care le-a consacrat.

Tocmai acest ultim aspect este cel mai important atunci când decizi că a venit timpul pentru o schimbare în compania ta. (Şi asta se poate întâmpla atunci când rapoartele contabile îţi demonstrează o scădere a interesului publicului ţintă faţă de produsul sau serviciul tău; atunci când are loc o schimbare de management sau locaţie; când te decizi asupra unei măriri a portofoliului de servicii şi produse şi, respectiv, ţinteşti noi clienţi; sau când simţi că ceea ce oferi tu pe piaţă nu se mai potriveşte cu imaginea de la care ai pornit în aventura comercială).

Provocarea principală la rebranding este să aduci o îmbunătăţire a imaginii unei companii şi să păstrezi, în acelaşi timp, sufletul firmei tale, fie că produci pufuleţi sau componente pentru avioane, fie că oferi consultanţă sau servicii medicale. Tocmai de aceea, rebrandingul cere timp, o echipă experimentată de advertiseri şi o listă completă de lucruri pe care clienţii tăi le apreciază şi nu le vor schimbate. Pentru că rebrandingul nu înseamnă schimbarea pe care vrei tu s-o faci, ci schimbarea pe care o aşteaptă consumatorii de la tine.

Pe de altă parte, dacă rebrenduirea e cerută de ivirea unui nou produs în portofoliul tău, nu e musai să schimbi imaginea generală a companiei, ci poate fi suficientă o reajustare a acesteia strict pentru acest nou produs. La fel cum a făcut Nivea atunci când şi-a lansat gamele de produse pentru copii sau pentru bărbaţi etc.

De multe ori, marile companii care au trecut printr-un proces de rebranding au făcut modificări minuscule în logoul propriu, dar au ştiut să păstreze esenţa, vibraţia, culorile care le-au consacrat pe piaţă (vezi şi exemplul Pepsi Cola).

Aducerea imaginii în contemporan este necesară oricărei companii. Pentru că mentalităţile se schimbă, oamenii se schimbă, gusturile se schimbă, pretenţiile se schimbă, concurenţa se schimbă, iar tu trebuie să fii în pas cu toate acestea!

More from our blog

See all posts